Dementerenden kijken naar schilderij op maat

Het Hobokense woonzorgcentrum Lichtenberg pakte donderdag uit met een Belgische primeur. Het Magisch Interactief Schilderij brengt de herinneringen van dementerende bewoners weer tot leven.

Op de tonen van Schele Vanderlinden van de Strangers kijkt meneer Bisschop, een van de bewoners van het Hobokense woonzorgcentrum Lichtenberg, toe hoe beelden uit zijn leven worden getoond op het scherm aan de muur. Van een familieportret tot vakanties in Spanje en een foto met zijn mondharmonica. De man herkent de mensen op de beelden en fleurt zichtbaar op. Het scherm, officieel Magisch Interactief Schilderij genoemd, werd ontwikkeld door de jonge Nederlanders Ruurd Bell en Mike Oudshoorn. Het duo studeerde af als Werktuigbouwkundigen aan de Hogeschool van Amsterdam. Daar ontwikkelden ze voor het vak zorgtechnologie een interactieve muur. "Dat project werd enorm goed onthaald, maar was erg groot en duur", zegt Oudshoorn. "Vandaar dat we opteerden voor een compacter formaat in schilderijvorm. Intussen hebben we ons eigen bedrijfje, illi Engineering, opgericht en platsten we onze toestellen al in vijftien Nederlandse woonzorgcentra. We hopen ook Belgie te veroveren.

Jeugdseries

De mogelijkheden van het interactieve schilderij zijn heel uiteenlopend. Van familiefoto's en prenten uit de omgeving van de bewoners tot series uit hun jeugd en legendarische sport- en muziekfragmenten. "De profielen worden vanop afstand aangemaakt en ingevuld", zegt Bell. "Het volstaat om de voorkeuren van een bepaalde bewoner door te geven en wij doen de rest. Voor grotere bijeenkomsten selecteerden we fragmenten die bij al onze bewoners nostalgische gevoelens opwekken." Momenteel moet het profiel van de bewoner nog manueel worden gekozen, maar op termijn willen de zaakvoerders met gezichtsherkenning of elektronische bandjes werken. De Nederlanders zijn overtuigd van de meerwaarde van hun product. "Vooral de persoonlijke foto's en de muziek van vroeger lokken veel reacties uit", zegt Bell. "Het is niet alleen interessant voor de demente bejaarden zelf, maar ook voor de mensen rondom hen. Zorgverleners ontdekken wat personen vroeger gedaan hebben, waardoor mensen op een andere manier gaan bekijken." Het proefproject van zes maanden wordt bekostigd door zorgbedrijf Antwerpen en het district Hoboken. "Als Zorgbedrijf zijn we continu op zoek naar nieuwe zorgvormen die het leven van onze bewoners aangenamer maken", zegt manager David Pietquin. "Dit project zien we vooral als een middel om de contacten tussen mantelzorgers en dementerende bewoners te verbeteren".