Magisch schilderij brengt verleden terug

Een twinkeling in de ogen. Dat zien naasten en verzorgers graag bij mensen met dementie. Het 'Magisch Interactief Schilderij' helpt een handje.

Als eerste in de regio heeft zorgcentrum Floravita sinds kort een 'Magisch Interactief Schilderij'. Het hangt op Irene 4, de afdeling voor dementie. Op het scherm komen herinneringen tot leven met foto's, filmpjes en liedjes van vroeger. Het is een moment van herkenning voor de bewoners. Magisch schilderij klinkt als een sprookje, maar is in werkelijkheid innovatief, digitaal systeem, waarbij persoonlijke profielen geladen worden. Het is bedacht door drie oud-studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Bewoonster Corrie van der Pol (85) is een van de eersten met een eigen profiel. Zij woont sinds begin dit jaar op Irene 4. "We hebben veel foto's opgezocht".

Familiekiekjes

Samen bekijken ze de foto's, veel familiekiekjes, afgewisseld met bekende plaatsen, zoals het oude gemeentehuis van Boskoop. Corrie noemt alle namen en jaartallen moeiteloos op. "Herinneringen van vroeger zijn vaak heel levend", legt verzorgende Lenie Roodbol uit. "Het kortetermijngeheugen is gestoord, maar het langetermijngeheugen werkt soms nog goed." Op kiekjes is Corrie te zien vanaf haar vroege jeugd. Ook Ewaldina verschijnt, als bruid. Ze is getrouwd met Hans, de broer van Corrie. "We kennen elkaar al 54 jaar. Het klikte vanaf het begin." Na hun huwelijk ging het stel wonen op de kwekerij van de ouders van Hans en Corrie, aan het Rijneveld. Er werd daar nog een huis gebouwd. "We zijn heel lang buren geweest", zegt Ewaldina. Corrie is niet getrouwd en werkte buiten de deur, lange tijd op het gemeentehuis. Vorig jaar juni werd ze met klachten opgenomen in het ziekenhuis. Na omzwervingen langs diverse verpleeghuizen woont ze nu in Floravita. "Thuis wonen ging niet meer", zegt haar schoonzus. "Het is heel leuk om te zien hoe mensen hiervan genieten", zegt verzorgende Roodbol. "Het maakt hen blij, omdat zij dingen herkennen. Ook voor de familie is dat heel fijn, je kunt iets met elkaar delen." Roodbol heeft, samen met haar collega Wanda Hoogendijk, ervoor gezorgd dat het schilderij er kon komen. Door lobbyen en fondsenwerving werd het geld bijeen gebracht. In oktober houdt het zorgcentrum een introductiebijeenkomst voor het magisch schilderij. Aan familieleden wordt gevraagd om zoveel mogelijk foto's, muziek en andere herinneringen uit het verleden te verzamelen. Hiermee kunnen nog meer profielen worden aangemaakt. Floravita was eerder in het nieuws vanwege inzet van de knuffelzeehond. Een sociale robot tegen eenzaamheid, waar veel psychogeriatrische bewoners baat bij hebben. Ook het magisch schilderij is een voorbeeld van zorgtechnologie die bijdraagt aan het welbevinden. "Voor de mens achter de dementie", zegt Lenie.