Trustpilot

Bewoners maken kennis met een “bewegend schilderij”

Terug naar nieuwsoverzicht

BLOEMENDAAL – Onlangs werd op feestelijke wijze het zogenoemd Magisch Interactief Schilderij in gebruik genomen door bewonders, mantelzorgers en medewerkers van het Rijperhofje, onderdeel van woonzorgcentrum De Rijp en Kennemerhart. Het Magisch Interactief Schilderij is speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie en biedt hen de mogelijkheid om bijvoorbeeld herinneringen op te halen via persoonlijke profielen, herkenbare muziek van vroeger te horen, beelden van de omgeving te bekijken en activiteiten te doen.

Het Magisch Interactief Schilderij is ontwikkeld door twee oud-studenten Werktuigbouwkunde. Ruurd Bell: “Tijdens mijn minor Zorgtechnologie kreeg ik de opdracht om de kwaliteit van leven te verbeteren voor ouderen met dementie. Zo ontstond het idee om een ‘bewegend schilderij’ te ontwikkelen. Het Magisch Interactief Schilderij stimuleert het ophalen van positieve herinneringen. Zelfs bij een ver gevorderd stadium van geheugenverlies kunnen liedjes en vertrouwd beeldmateriaal van vroeger veel losmaken en dat vergemakkelijkt sociaal contact en stimuleert een positief zelfbeeld.  Inmiddels hebben al zo’n dertig zorglocaties in Nederland een Magisch Interactief Schilderij aangeschaft.”

Kwaliteit van Leven

De welzijnscoach van Kennemerhart De Rijp in Bloemendaal; ‘Via het programma Waardigheid en Trots van het ministerie van VWS, zijn gelden beschikbaar om de kwaliteit van leven in verpleeghuizen te verbeteren. Deze gelden maakten het mogelijk om een proefperiode voor vier maanden aan te gaan met het Magisch Interactief Schilderij. Speciaal voor vandaag lieten we alvast een paar persoonlijke profielen inladen. Bijvoorbeeld dat van de 97-jarige mevrouw, die sinds een half jaar in het Rijperhofje woont. Het was ontroerend om haar reactie te zien bij het vertonen van de beelden van haar kinderen en kleinkinderen en de beelden van haar huis in Rotterdam waar ze jarenlang woonde. De mensen achter het Magisch Interactief Schilderij monteerden ook beelden in van Rotterdamse stadsgezichten en haar favoriete muziek.’

Speciaal voor de ingebruikname vandaag, kwamen collega’s langs op hun vrije dag. En de hapjes werden verzorgd door collega Ilona. Ook meneer Westerbrink was blij verrast bij het zien van zijn persoonlijke profiel. Zo kwam zijn kat voorbij en ook beelden van de Bloemendaalse Lepenlaan waar hij lange tijd woonde. Bij de beelden van André Rieu, zijn favoriet, waarop de heer Westerbrink liet horen dat hij over een prachtige stem beschikt, pinkte menig aanwezige een traantje weg