Trustpilot

Plezierig thuis wonen met dementie

Terug naar nieuwsoverzicht

AMSTELVEEN Bij mensen met dementie is vaak het dagritme verstoord. Met illi-tv wordt onder andere dit ritme weer hersteld. Zo worden mensen via de tv eraan herinnerd wanneer ze moeten eten of dat er iemand zal langskomen. Bij zorginstellingen is illi-tv al een succes en daarom wordt nu samen met de gemeente Amstelveen en de HvA onderzocht hoe het systeem ook naar thuiswonende mensen met dementie kan worden gebracht. Dit project wordt mogelijk gemaakt door het ‘Innovatiefonds Zorg en Welzijn’ van de gemeente Amstelveen.

Illi-tv is in eerste instantie ontwikkeld voor zorginstellingen die zorg en ondersteuning bieden aan dementerende ouderen die in een zorginstelling wonen. Het is een kastje dat aan de televisie wordt gekoppeld en waarmee een doorlopend dagprogramma kan worden afgespeeld dat het dagritme van ouderen verbetert. Met illi-tv kunnen herinneringen worden opgehaald door het afspelen van foto’s, video’s en muziek, wat het ophalen van herinneringen (reminiscentie) en onderling gesprek stimuleert. Illi-tv neemt een duik in het verleden van de mensen met dementie door het maken van levensverhalen voor hen. Het afspelen van de verschillende onderdelen op illi-tv gebeurt door middel van de illi-tv app die op de smartphone of tablet wordt geïnstalleerd. 

Op dit moment is op kleine schaal ervaring opgedaan met het toepassen van illi-tv thuis. De eerste ervaringen, met name vanuit het perspectief van de mantelzorgers, zijn positief. Deze ervaringen hebben de bedenkers van illi-tv geïnspireerd een nadere verkenning te willen doen naar de mogelijkheden van illi-tv thuis. De uitdaging is daarbij om illi-tv aan te laten sluiten bij de behoeften van mantelzorger(s), thuiszorg en de dementerende oudere zelf, met betrekking tot plezierig, veilig en zelfredzaam thuis wonen. Dit vraagt om een verbijzondering en gepersonaliseerde programmering en om monitoring en evaluatie van de toepassings- en gebruiksmogelijkheden.

Voor dit project wordt illi-tv bij vijf thuiswonende mensen met dementie gedurende een periode van twaalf weken gratis uitgeprobeerd. Wie meer wil weten over dit project of over de mogelijkheden van illi-tv, kan contact opnemen door te bellen of een Whatsapp te sturen naar 06-12455448, via mail naar info@illi-tv.nl of www.illi-tv.nl.